Nomnon FIS?
Jag har två ggr försökt mig på att göra vegetariska biffar den senaste veckan. Första gången med bra resultat, andra gången med ännu bättre resultat. Det finns EN sorts falafelmix att få tag på i Järfälla(vad jag har hittat) och just denna sorten smakar verkligen pyton! :( Så jag fick ta saken i egna händer istället!
Så nu ska jag leka husmor och berätta hur jag gjort mina goa små biffar. Varning för okontrollerat fisande.
1 pkt färdigkokta kikärtor
1 gul lök
4 dl röda linser
3 ägg
vitlök efter behag
ett par skedar vetemjöl
kryddor efter behag
Jag har tyvärr ingen matberedare eller bra mixer så jag fick själv mosa kikärtorna med ett glas i en bunke. Det går alldeles utmärkt så länge glaset är platt undertill och bunken är tillräckligt stor. Jag kan annars tänka mig att mortel går väldigt bra.
linserna kokade jag upp under omrörning tills de fick lagom konsistens efter ca 10 min sedan hälde jag av det vatten som gick och blandade ihop dem med kikärtorna och resten av ingredienserna. Löken rev jag med rivjärnet, det går fortare än att finhacka. Annars kan du be någon annan göra det åt dig, det är ännu bättre och du slipper eventuella tårar(löksaften aj aj aj) ;)
När smeten är färdig är det bara att klicka i pannan och steka. Jag friterade mina i olja det gick superduper, vet inte hur det funkar att steka i vanligt smör dock.
Jag kanske ska förvarna om att detta blir en jättesmet! Jag hade själv ingen aning om att linserna skulle svälla så pass mycket. Men det går relativt fort och det är bara att frysa in de biffar som inte går åt. Vi åt sallad till och kall sås bestående av gräddfil, pressad vitlök, citronsaft(citronextrakt går lika bra) och lite kryddor. Tex grillkrydda.
Till frukost har jag keso och nötter till också. Mumsigt:)
Upplagd 2012-02-07